En yeni harika oyunların sitesiBedava flash oyunlar
REKLAM

Yüksekçe bir masanın üzerinde toplar ve isteka adı verilen çubuklar eşliğinde oynanan bilardo, tarihi çok eskiye dayanan oyunlardan birisidir. İlk kez 18. yüzyılda ortaya çıkan bilardo oyunu o zamandan bu yana özellikle Avrupa’da yaygınlaşması ile bilinir. Geçen zaman içerisinde kendini geliştiren ve farklı türlere ayrılan bilardo, yediden yetmişe birçok kişinin keyifle oynadığı aktiviteler içerisindedir. Peki, günümüzde var olan bilardo oyun çeşitleri nelerdir? İşte bilardo meraklılarının tecrübe edebilecekleri birbirinden farklı bilardo oyun çeşitleri!

Bilardo Oyun Çeşitleri Nelerdir?

bilardo

Dünya üzerinde en çok oynanan ilk 5 oyun türü arasında bulunan bilardo her geçen gün ülkemizde de yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bilardo oyun çeşitleri nelerdir sorusuna ise şu an itibariyle bilardonun Amerikan, 14+1 Top, Snooker ve 3 Top adı altında olmak üzere farklı şekillerde oynandığı söylenebilir.

Amerikan Bilardo

Amerikan bilardo, Pool – 8 Top bilardo olarak da bilinmektedir. Bilardo oyun çeşitleri nelerdir diyenlere en çok oynanan bilardo türünün Amerikan bilardo olduğu belirtilebilir.

Cepli bir masada 2 kişi ya da 2 takım arasında oynanan Amerikan bilardo oyununda topların desenlerine göre takımlar ayrışır ve oyun bu şekilde oynanır. Yani düz toplar ile bir oyuncu ya da bir takım oynarken çizgili toplarla da diğer oyuncu ya da diğer takım oyuna katılır.

Amerikan bilardo oyununda 1-7 arasında olan toplar düz toplar, 8. top siyah renkli top ve 9 ila 15 arasındaki toplar da çizgili toplar olarak adlandırılır. Amerikan bilardo türünde beyaz renkli top ise isteka ya da vuruş topu olarak kullanılır.

14+1 Top Bilardo

En popüler bilardo oyun çeşitleri nelerdir sorusuna yanıt olarak Amerikan bilardo oyunundan sonra 14+1 Top yani bir diğer adı ile 15 Top bilardodan da bahsedilebilir. Cepli bilardo oyunları içerisinde bulunan oyunda cebe en çok top atan oyuncu o turun galibi ilan edilir. Cebe gönderilen top başına puan kazanılan 14+1 Top bilardo oyununda oyunun başında belirlenen puana ulaşan ilk oyuncu oyunun galibidir. 1 ila 15 arasındaki topların desen ya da renklerinin bu oyunda önemli olmadığı da ek olarak dile getirilebilir.

3 Top Bilardo

Bilardo oyun çeşitleri nelerdir diyenlere 3 Top bilardo adı verilen oyun çeşidinin de farklı bir bilardo türü olduğu söylenebilir. 3 Bant bilardo ismi ile bilinen oyun birçok yerde karambol adıyla da oynanabilmektedir. İsteka ile bir topa vurulması ve vurulan topun sırası ile ilk önce bir topa sonra da diğer topa vurmasının amaçlandığı 3 Top bilardo oyunu kırmızı, beyaz ve sarı olmak üzere 3 farklı top ile oynanmaktadır.

Snooker Bilardo

Bilardo oyun çeşitleri nelerdir sorusuna cevap olarak son sırada Snooker bilardo türünden bahsedilebilir. İngiltere’de çok tercih edilen bu oyun türünde 22 topla oynanmakta ve toplara da sahip oldukları renklere göre puan verilmektedir. Cepli masada oynanan Snooker bilardo oyununda amaç masada yer alan 6 deliğe bütün topları kurallara uygun şekilde sokabilmek ve böylece puan kazanabilmektedir.

Yorumlar

Yorum yaz