En iyi ücretsiz oyunlarEn kaliteli hemde ücretsiz en güzel oyunları oynayın.
REKLAM
Reklam

Bilardo Terimleri ve Anlamları

Tüm dünya genelinde ilgi ile takip edilen ve en favori oyunlar arasında yer alan bilardo, ülkemizde de oldukça geniş bir kitle tarafından oynana bir spordur. Eğer sizin de bilardoya karşı bir ilginiz varsa siz de bilardo terimleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olmayla işe başlayabilirsiniz. Son derece kolay olan oyun, kurallarına göre oynandığı takdirde oldukça pratik ve zevklidir. Rakipleriniz arasında yer almanızı sağlayacak her tür bilardo terimi ve anlamı detaylı bir şekilde yazımız içerisinde yer alıyor.

İsteka ( Istaka)

Istaka hepimizin bildiği adı ile ahşap sopadır. Istaka bilardo oynamamızı sağlayan toplara vurmamızı sağlar.  Bu çubuk nizami bir vuruş özelliği kazandırır ve ahşaba nazaran farklı modellerine de rastlamanız mümkündür.

Çuha

Bilardo masasının üzerinde görünen ve genelde yeşil olarak karşımıza çıkan yeşil zeminin ismi çuhadır. Çuha farklı tercihlere göre yeşil harici renklerle de karşımıza çıkabilir. Bu kaplama bilardo masası zemininde bulunan mermerin üzerinde kaplı halde bulunur ve oyunun rahat oynanmasını sağlar.

Bant

Oyun içerisinde sınırları belirleyen kauçuk alanlar bant olarak ifade edilir. Siz oyunu bu bantların iç kısmında oynarsınız.

Somaki ( Tebeşir)

Vuruş için kullandığınız ahşap sopa somaki adı verilen tebeşir ile törpülenir. Küçük kare bir kutucuktur ve genelde masanın bir köşesinde durur. Oyuncular tercihleri halinde sopalarını bu tebeşir ile temas ettirir ve böylece oyun esnasında topa vururken meydana gelen çıtlamanın önüne geçilir.

Bant Atışı

Bant atışı oyuna başlama sırasını belirlemeye yarayan bir tür bilardo kuralı olarak tanımlanabilir. Oyuncular başlamadan önce zemin üzerinde bir atış yaparlar ve karşı banda çarpıp tekrar kendi bandına en yakın mesafede topu durdurabilen kişi oyuna başlar.

Mase

Mase terimini anlayabileceğimiz dilde etkili bir vuruş tekniği olarak tanımlayabiliriz. Bir tür bilardo terimi olan Mase sırasında ıstakaya öne doğru eğim verilir ve ıstakanın arkası yukarı kalkar. Amaç topa kenarlarından estetik vurarak hedef şaşırtmaktır. Bu vuruşta tercihe göre oyuncular topun sağ ya da yol tarafına doğru vuruş yapabilirler. Mase ile top normal gitmesi gereken yoldan değil, kavisle soldan ya da sağdan topa gider.

Pike

Pike terimini de Mase tekniğinden bir tık üst teknik olarak anlatabiliriz. Yani Pike tekniğinde ıstaka çubuğu daha fazla eğim kazanır. Dik bir açı ile yapılan vuruşta topun gidiş rotası ciddi anlamda değişir. Çok farklı ve uygulanması zor bir teknik olan Pike artistik vuruş olarak da adlandırılır ve genelde profesyonel bilardo oyuncuları tarafından tercih edilir.

Falso ( Ters Ya Da Düz)

Falso bir bütünleme şeklinde kullanılır. Falsolu vuruş bütünlemesini illaki duymuşsunuzdur. Falsolu vuruş derken anlatılmak istenen atışın dikey eksende ortadan değil sağdan ya da soldan atılması şeklinde gerçekleşir. Topun sağından ya da solundan yapılan vuruşlar bilardo terimleri arasında falsolu vuruş olarak adlandırılır ve bu şekilde top falsolu şekilde hedefe ilerler.

Limaj

Limaj bir tür ağır çekim olarak düşünülebilir. Yani oyuncular pozisyon alıp topa vuracakları anlarda vurmadan önce ıstakayı birkaç kez ileri geri hareket ettirerek atışı güçlendirmeye çalışır. İşte bu hareket terimlerde limaj olarak geçer.

Siz de bilardoya başlamayı düşünüyorsanız bilardoya başlamadan önce bilardo terimleri ve anlamları hakkında bilgi sahibi olarak oyunu daha profesyonel oynama keyfini yaşayabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum yaz